woensdag 19 juni 2024
Een boom met familie, een bos met verhalen

Logo onthuld

Uitleg bij het nieuwe logo, gemaakt door Hermien Levels:

Het burgerbos is een plek voor en door burgers waar bomen en heesters geplant kunnen worden om een geboorte of een sterfgeval te herdenken. Of uit maatschappelijke betrokkenheid of duurzaamheidsoverwegingen.

Herdenken met een boom is bijzonder omdat de groei van de boom een aantrekkingskracht heeft. Een boom kan het gemakkelijker maken om herinneringen levend te houden.

Bomen hebben een rustgevende invloed op de omgeving. Veel mensen ervaren dit ook, of ze zich daar nu bewust van zijn of niet. Ze zorgen voor zuurstof, voor schaduw, voor vreugde en rust. Bomen symboliseren door hun gestage groei het leven van geboorte naar dood, van begin naar einde, van aarde naar hemel.

Uitgangspunt bij het logo is dan ook de boom. Symbool van de verbinding tussen hemel en aarde en van kracht en standvastigheid. De stam is als het ruggenmerg bij de mens en de kruin van de boom is het brein gevormd door talrijke hartjes.

Het hart is het wereldwijde symbool van de liefde en van menselijke gevoelens. Dat komt doordat bij het optreden van die gevoelens onze hartslag verandert. Het hart gaat sneller slaan bij verliefdheid, of staat stil bij angst.

De kleur groen staat voor: natuur en milieu, groei en bloei, balans en harmonie, rust en ontspanning.

Hermien Levels (2016)