vrijdag 22 september 2023
Een boom met familie, een bos met verhalen

Bomenlijst

Witte of Zilver Esdoorn

Witte EsdoornWitte Esdoorn herfstWitte Esdoorn blad

Acer saccharinum (witte of zilveresdoorn) NIEUW

Keltische boomkalender  11 april tot en met 20 april – 14 oktober tot en met 23 oktober 

Onstuimig, eigenzinnig en fantasierijk 

Ook deze esdoorn valt op door originaliteit en creativiteit. In het leven van een esdoorn is elke dag een verrassing. Dit boomtype is altijd op zoek naar nieuwe ervaringen, hobby’s en banen. Een esdoorn zit zelden stil, spreekt zich helder uit en kan naast dominant aanwezig ook verlegen en terughoudend zijn. Esdoorns zijn doorgaans een veilige haven voor hun dierbaren.

 


Winterlinde

WinterlindeWinterlinde blad 

Tilia cordata (winterlinde) NIEUW

Keltische boomkalender 13 tot 22 september en 11 tot 20 maart 

Twijfel, dromen 

Lindes hebben een levendige fantasie en houden van dromen. Een linde blijft de wereld zien door een roze bril,  vanuit een droomwereld in plaats van de harde werkelijkheid. Een linde houdt niet van ruzies. In de liefde is de linde twijfelachtiger dan waarin dan ook. Ze kunnen last hebben van jaloezie en onzekerheid. Lindes hebben de behoefte om zich bij een groep aan te sluiten.

 


Valse Acacia

Valse Acacia Valse Acacia blad

Robinia pseudoacacia (valse acacia) NIEUW

Drachtboom voor bijen, waardboom voor vlinders 

De Robinia is een boom uit de Vlinderbloemenfamlie die aan het eind van de lente en het begin van de zomer opvalt door de hangende trossen met geurende witte vlinderbloemen.  De boom loopt vrij laat uit, maar is een snelle groeier. Dus als je een ‘laatbloeier’ bent en oog hebt voor het insectenleven en/of de natuur in het algemeen, dan past deze boom zeker bij jouw persoonlijkheid.

 


 

 Gewone Esdoorn

Acer pseudoplatanus (gewone esdoorn)

Keltische boomkalender: 14 t/m 23 oktober

Origineel, onafhankelijk

Voordat een esdoorn zijn blad laat vallen, vlammen de bladeren nog één keer op. Dit zijn geen alledaagse mensen die in de menigte verdwijnen, ze vallen op door hun originaliteit en fantasie. Toch zijn ze soms ook verlegen en geen allemansvriend. Met hun verlangen naar nieuwe ervaringen staan ze graag in de belangstelling en zijn ze gevoelig voor complimenten. Ze willen het liefst helemaal onafhankelijk zijn.

 


Beuk

Fagus sylvatica (beuk)

Keltische boomkalender: De beuk is een van de vier heilige bomen die de wisseling van de seizoenen markeren: 22 december

Geduldige doorzetter, materialistisch

Beukenmensen hebben veel geduld en doorzettingsvermogen: gebeurt het vandaag niet, dan morgen. Als hij in de spotlights staat, is plankenkoorts hem totaal vreemd. De beuk heeft goede smaak, is bezorgd om zijn uiterlijk en is materialistisch ingesteld. Tevens loopt hij liever geen onnodige risico’s.  De beuk stelt zowel aan zichzelf als aan zijn vrienden hoge eisen.

 


Ratelpopulier

Populus tremula (ratelpopulier)

Keltische boomkalender: 4 tot 8 februari - 1 tot 14 mei - 5 tot 13 augustus

Onzeker, kieskeurig

Populieren zijn heel flexibel en passen zich makkelijk aan. Ze zijn niet erg zelfverzekerd en alleen dapper als het nodig is. Ze maken snel contacten met anderen, maar zijn daarbij wel kieskeurig. Ze hebben een hekel aan bekrompen en fanatieke mensen. Populieren zijn soms ook verkwistend. Dit komt omdat ze zich doorgaans geen zorgen maken over de toekomst. In ons land is de maretak (mistletoe) voornamelijk te vinden op de populier.

 


Zomereik

Quercus robur (zomereik)

Keltische boomkalender: De eik is een van de vier heilige bomen die de wisseling van de seizoenen markeren: 21 maart

Doorzetter, dominant

Een eik heeft een zelfverzekerde en dominante persoonlijkheid. Eiken zijn vastberaden en zijn heel moedig.  Een eik heeft een broertje dood aan rondlummelen, tijd is kostbaar en mag niet worden verspild. Ook beschikt de eik over leiderskwaliteiten en wordt hij doorgaans stokoud. Als een eik de ware liefde heeft gevonden is hij trouw tot aan het einde.

 


Zwarte Els

Alnus glutinosa (zwarte els)

Keltische boomkalender: 18 maart t/m 14 april

Sensueel, onrustig

Elzen gaan met hun krachtige aard en hun eigen kracht de wereld in. Ze zijn zelfstandig en rusteloos en altijd bereid hun onzekere einddoel te verleggen. Relletjes vinden ze prachtig en ze gaan ook nooit intriges uit de weg. Vernieuwend is hun leuze. Veel elzen kunnen heel charismatisch zijn en ook sterk lijfelijk (sensueel) gericht.

 


Tamme Kastanje

Castanea sativa (tamme kastanje)

Keltische boomkalender: 15 mei tot 24 mei – 12 tot 21 november

Eerlijk, kritisch

De kastanje is trouw en rechtvaardig, eerlijk en ook een tikkeltje kritisch. Een geboren diplomaat en een betrouwbaar mens. De kastanje houdt niet van problemen en zal deze als het even kan vermijden, maar eenmaal  gewonnen voor een bepaalde zaak kan hij of zij zich daar met hart en ziel instorten. De eigen mening wordt altijd weloverwogen gegeven, van halve waarheden houdt een kastanje niet, daardoor kunnen ze soms erg koppig zijn.

 


Appel

Malus domestica (appel)

Keltische boomkalender: 25 juni tot 4 juli en 23 tot 31 december

Liefdevol, tolerant

Bij een appelboom  gaan gevoel en verstand goed samen. Openstaan voor andere denkbeelden en tolerantie zijn kenmerkend voor deze personen. De appelboom wil graag liefde geven en geliefd zijn. Omdat een appelboom van nature gul en behulpzaam is ingesteld, kunnen anderen daar makkelijk misbruik van maken. De appelboom leeft het liefst bij de dag en kan erg van de kleine dingen van het leven genieten.

 


Peer

Pyrus communis (gewone peer)

Symbool van welvaart

Vertrouwen, schoonheid

De Perenboom is het hele jaar rond een lust voor het oog. De prachtige bloesem van de perenboom is het teken dat de lente is begonnen. In het najaar wordt de mooie bloesem beloond met grote sappige peren. Maar pluk ze niet allemaal, want…de traditie leert dat de laatste peer altijd aan de boom moet blijven hangen, om voor het volgende jaar zeker te zijn van een goede oogst. Mensen die goed met hun spaarcenten kunnen omgaan passen goed bij dit boomtype. In de middeleeuwen werd het badwater van een baby symbolisch bij de perenboom gegoten als je de volgende keer een meisje wilde.

 


Walnotenboom

 

Juglans Regia (walnotenboom

Keltische boomkalender: 21 tot 30 april en 24 oktober tot 11 november

Passie, wijsheid

De structuur van een walnoot lijkt sprekend op de twee menselijke hersenhelften. Vandaar waarschijnlijk dat intelligentie één van de belangrijkste kenmerken van deze mens is. Ook zagen de oude Kelten een ziel die sterk reageert op onbewuste krachten. De walnoot kan zich met huid en haar in de strijd gooien en is niet snel te bewegen tot het maken van  compromissen. Deze boom is op 28 juni 2016 aan onze bomenlijst toegevoegd.


 

Ontwerp

Tuin- en landschapsarchitect Twan van Hagen heeft voor ons een ontwerp en beplantingsplan gemaakt. Bij het maken van het ontwerp heeft hij zich laten inspireren door het prachtige buurtschap Ronkenstein. Twan van Hagen: "Ronkenstein is historisch en landschappelijk dermate waardevol dat het Burgerbos een passende en kwalitatieve toevoeging moet zijn in plaats van een inpassing van compenserende aard. Een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp is de oude tweedeling van de Schellekensbeek in Ronkenstein zoals die op een kadastrale kaart uit 1843 te zien is."

 

Kadastrale kaart Ronkenstein, 1843
Kadastrale kaart Ronkenstein, 1843

Lees meer

Wat is het burgerbos

Het idee is om een bos te laten ontstaan met alleen maar bomen met een bijzondere betekenis. Iedereen kan een boom planten om een bijzondere gebeurtenis te vieren: een geboorte van een (klein-)kind, een verjaardag, een huwelijksfeest, een jubileum, een overlijden of om uiting te geven aan een levensmotto. Het bos ligt in het buurtschap Ronkenstein, op de kruising van de Molenweg/De Dijcken/Nijverheidsweg.

Lees meer

Bosregels

1.      Boomcertificaten kunnen uitsluitend via de Stichting Burgerbos worden aangekocht. Een boomcertificaat geeft recht op het kiezen van een soort boom uit de bomenlijst van de Stichting Burgerbos.

2.      Naast de aanschaf van het boomcertificaat (de feitelijke aanschaf van de boom) is de deelnemer verplicht een lidmaatschap aan te gaan met de Stichting Burgerbos. U (of uw bedrijf) wordt hiermee bosvriend. De kosten voor een particuliere bosvriend bedragen € 15,00 per jaar. Voor een bedrijf zijn de kosten € 75,00 per jaar. De onderhoudsbijdrage kan voor 15 jaar vooruit worden betaald.

3.      De Stichting Burgerbos verplicht zich gedurende de eerste twee jaren na de plantdatum tot het eenmalig gratis herplanten van bomen die niet aanslaan. Schade aan bomen als gevolg van brand of storm is daarbij uitgesloten. 

4.      Voor een bosvriend wordt de zorg en het basis onderhoud gratis verzorgd. Uw boom wordt in topconditie gehouden en verzorgd. Bij het planten zal er een onkruidvrije boomspiegel met schors worden aangelegd en de bomen zullen op de juiste tijd gesnoeid worden. Voor het regelmatig water geven en het onkruidvrij houden van de boomspiegel zal de bosvriend zelf zorgen.

5.      De boom is en blijft eigendom van Stichting Burgerbos. Op een aangeplante boom kan geen eigendomsrecht worden ontleend.  Indien de jaarlijkse onderhoudsbijdrage niet meer wordt betaald, zal het bordje bij de boom worden verwijderd.

6.      De boomsoort wordt in overleg met de Stichting Burgerbos gekozen. Alleen de boomsoorten vermeld op de bomenlijst mogen worden geplant. De plaats van de te planten boom wordt door de Stichting Burgerbos bepaald. Niet alle bomen groeien immers goed op een droge of natte plek. Overleg over een voorkeur is altijd mogelijk.

7.      Tekstbordjes etc. mogen niet aan de boom bevestigd worden maar worden onder de boom geplaatst op de daarvoor bestemde paal. De tekstbordjes zijn circa 10 x 15 cm groot. Informatie over het bestellen van tekstbordjes kunt u vinden onder het hoofdstuk Het Bos-Tekstborden.

8.      De koper van het boomcertificaat is verantwoordelijk voor de tekst op een tekstbordje of voor elke andere vorm van persoonlijke tint die aan de paal bij de boom wordt bevestigd. Te denken valt aan een citaat, spreuk of dichtregel, of de reden van het planten. Verder is de certificaathouder vrij om zelf daarin de keuzes te maken. De Stichting Burgerbos vertrouwt er op dat de certificaathouder rekening houdt met de omgeving en het karakter van het bos.

9.      Illegaal en/of aanstootgevende aangebrachte tekstborden worden in opdracht van de Stichting Burgerbos verwijderd.

10.   Het burgerbos is een bos en moet een bos blijven. Versierselen die bij het planten van de boom hieraan bevestigd worden, dienen uiterlijk twee maanden later verwijderd te worden. Vrijwilligers van de stichting kunnen eventueel hulp bieden bij het verwijderen van de versierselen. De stichting heeft het recht ongewenste versierselen die niet tijdig worden verwijderd zelf weg te halen.

11.   Incidentele asverstrooiing en asbegraving bij de boom is toegestaan, na voorafgaand overleg met het bestuur. Het plaatsen van brandbare artikelen als kaarsjes of waxinelichtjes evenals andere voorwerpen die brandgevaar opleveren voor het bos of de omgeving zijn ten strengste verboden.

12.   Het plaatsen van een zitmogelijkheid kan alleen gedaan worden in overleg met de Stichting Burgerbos.

13.   Het betreden van het terrein van het burgerbos geschiedt geheel op eigen risico. De stichting Burgerbos is niet aansprakelijk voor welke schade dan ook.

14.   Bosvrienden worden met een digitale nieuwsbrief op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en ontvangen jaarlijks een uitnodiging voor een bijeenkomst.

15.  Privacyverklaring.  Deze verklaring is te vinden op https://www.burgerbos.nl/index.php/bos/regels.

16.   Het burgerbos is geen hondenuitlaatplaats. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd. Uitwerpselen dienen opgeruimd te worden.

17.   Na zonsondergang is de toegang tot het burgerbos verboden.

18.   Situaties en/of gevallen waarin deze voorwaarden niet voorzien beslist het bestuur met inachtneming van de plaatselijk geldende voorschriften c.q. de statuten van de Stichting Burgerbos.

 

Meer artikelen...

  • 1
  • 2