dinsdag 23 april 2024
Een boom met familie, een bos met verhalen

Bomenlijst

 

Iep    NIEUW

  

Ulmus Glabra (Ruwe iep, Ulmus of Olm)

 Keltische boomkalender 15 - 25 juli en 12 - 24 januari

 Een coöperatieve individualist

 Aan de ene kant zijn iepen individualistisch, aan de andere kant zijn ze zeer solidair met hun medemens. Ze hebben een rotsvast vertrouwen in de mens en houden van creatieve types die niet meteen in een hokje te plaatsen zijn. Omdat ze hun eigen weg volgen en niet achter de massa aanlopen, komen ze soms wat zonderling over. De iep straalt harmonie uit en is ruimdenkend. Dat geeft hem niet per definitie een makkelijk karakter, want dit boomtype stelt hoge eisen aan zichzelf en anderen. Iepen zijn eerlijke en trouwe partners.


 

Mispel    NIEUW

  

 Mespilus Germanica (Mispel)

 Zeldzaam, verwant aan planten uit de rozenfamilie en de vruchten zitten vol vitamine C

 Mespilus germanica, wilde mispel, is een zeldzame struik of kleine boom uit de Rozenfamilie. In de eerste week van mei bloeit de wilde mispel kort. De Romeinen hebben de vruchten van de Mespilus germanica vanuit Klein- Azië naar Europa gebracht. De vruchten werden aan de Kaspische Zee al een paar duizend jaar gebruikt. Linnaeus gaf de mispel de Latijnse naam Mespilus germanica, omdat hij dacht dat de mispel oorspronkelijk in Duitsland groeide. De vruchten van de mispel hebben een laxerende werking en daarom werden mispels vaak op landgoederen en kasteeltuinen gehouden. Mespilus komt van het Griekse mesos (midden) en spilos (klip of steenmassa). Germanica betekent ‘duits’. 


 

Spaanse aak    NIEUW

      

Acer campestre (Spaanse Aak, Veldesdoorn)

Voedselbank voor bijen en andere insecten

Acer campestre is een middelgrote boom tot circa 12 m hoog. Door de onregelmatige vertakking wordt geen symmetrische kroon gevormd. De takken bezitten opvallende kurklijsten, zowel op oud als jong hout. Het jonge loof is bij uitlopen soms iets roodachtig, maar wordt spoedig donkergroen. De herfstkleur is donkergeel en kan lang aanblijven. Acer campestre is in Nederland inheems en wordt al zeer lang door de mens gebruikt. Mede dankzij het feit dat Acer campestre schaduw verdraagt en in industriegebieden kan groeien is het een veelzijdige plant. De bloemen zijn een goede bron van nectar en pollen, en worden druk bezocht door bijen en andere insecten.


 

Witte moerbei    NIEUW

  

Morus Alba (Witte moerbei)                                 

Waardboom voor de zijderups

De witte moerbei is een tot 16 m hoge boom met variabele kenmerken, met over het algemeen een brede habitus. De soort is in principe eenhuizig, met de mannelijke en vrouwelijke bloemen aan hetzelfde exemplaar. Maar er zijn ook selecties met uitsluitend mannelijke of vrouwelijke bloemen. De kleine vruchten lijken wat op frambozen en zijn eetbaar. Ze zijn flauw tot licht zoet van smaak.

De witte moerbei (Morus alba) komt oorspronkelijk uit China. Omdat dit de belangrijkste moerbei voor de zijderups is, wordt de soort ook buiten China in veel gebieden met een geschikt klimaat aangeplant. De schors van deze boom is grijsgroen tot roodbruin, die van een oude boom donker oranjebruin.


 

Zoete kers     NIEUW

  

Prunus Avium (Zoete kers, Limburgse boskriek)

Houtleverancier voor o.a. muziekinstrumenten

Een grote boom die in het wild vaak als meerstammige struik voorkomt. Heeft een breed eironde tot ronde kroon met een hoogte van 15 - 20 m. De groene, eironde, langwerpige bladeren zijn 6 - 15 cm groot en hebben een geelrode herfstkleur. In het voorjaar komen de bladeren tegelijkertijd met de bloemen uit de knoppen tevoorschijn. Ze zijn aanvankelijk lichtgroen en teer, met aan de onderkant een verspreide beharing. De boom bloeit in april met bundels van 3 - 3,5 cm grote, enkelvoudige witte bloemen. Deze worden gevolgd door donkerrode, eetbare vruchten. Zowel landschappelijk toepasbaar als in (bos)parken en open groenbermen. Het hout wordt gebruikt voor de meubelindustrie, beeldhouwwerk en muziekinstrumenten. 


 

Witte of Zilver Esdoorn

Witte EsdoornWitte Esdoorn herfstWitte Esdoorn blad

Acer saccharinum (witte of zilveresdoorn

Keltische boomkalender  11 april tot en met 20 april – 14 oktober tot en met 23 oktober 

Onstuimig, eigenzinnig en fantasierijk 

Ook deze esdoorn valt op door originaliteit en creativiteit. In het leven van een esdoorn is elke dag een verrassing. Dit boomtype is altijd op zoek naar nieuwe ervaringen, hobby’s en banen. Een esdoorn zit zelden stil, spreekt zich helder uit en kan naast dominant aanwezig ook verlegen en terughoudend zijn. Esdoorns zijn doorgaans een veilige haven voor hun dierbaren. 


 

Winterlinde

WinterlindeWinterlinde blad 

Tilia cordata (winterlinde

Keltische boomkalender 13 tot 22 september en 11 tot 20 maart 

Twijfel, dromen 

Lindes hebben een levendige fantasie en houden van dromen. Een linde blijft de wereld zien door een roze bril,  vanuit een droomwereld in plaats van de harde werkelijkheid. Een linde houdt niet van ruzies. In de liefde is de linde twijfelachtiger dan waarin dan ook. Ze kunnen last hebben van jaloezie en onzekerheid. Lindes hebben de behoefte om zich bij een groep aan te sluiten.


 

Valse Acacia

Valse Acacia Valse Acacia blad

Robinia pseudoacacia (valse acacia)

Drachtboom voor bijen, waardboom voor vlinders 

De Robinia is een boom uit de Vlinderbloemenfamlie die aan het eind van de lente en het begin van de zomer opvalt door de hangende trossen met geurende witte vlinderbloemen.  De boom loopt vrij laat uit, maar is een snelle groeier. Dus als je een ‘laatbloeier’ bent en oog hebt voor het insectenleven en/of de natuur in het algemeen, dan past deze boom zeker bij jouw persoonlijkheid.

 


 

Gewone Esdoorn

Acer pseudoplatanus (gewone esdoorn)

Keltische boomkalender: 14 t/m 23 oktober

Origineel, onafhankelijk

Voordat een esdoorn zijn blad laat vallen, vlammen de bladeren nog één keer op. Dit zijn geen alledaagse mensen die in de menigte verdwijnen, ze vallen op door hun originaliteit en fantasie. Toch zijn ze soms ook verlegen en geen allemansvriend. Met hun verlangen naar nieuwe ervaringen staan ze graag in de belangstelling en zijn ze gevoelig voor complimenten. Ze willen het liefst helemaal onafhankelijk zijn.


 

Beuk

Fagus sylvatica (beuk)

Keltische boomkalender: De beuk is een van de vier heilige bomen die de wisseling van de seizoenen markeren: 22 december

Geduldige doorzetter, materialistisch

Beukenmensen hebben veel geduld en doorzettingsvermogen: gebeurt het vandaag niet, dan morgen. Als hij in de spotlights staat, is plankenkoorts hem totaal vreemd. De beuk heeft goede smaak, is bezorgd om zijn uiterlijk en is materialistisch ingesteld. Tevens loopt hij liever geen onnodige risico’s.  De beuk stelt zowel aan zichzelf als aan zijn vrienden hoge eisen.


 

Ratelpopulier

Populus tremula (ratelpopulier)

Keltische boomkalender: 4 tot 8 februari - 1 tot 14 mei - 5 tot 13 augustus

Onzeker, kieskeurig

Populieren zijn heel flexibel en passen zich makkelijk aan. Ze zijn niet erg zelfverzekerd en alleen dapper als het nodig is. Ze maken snel contacten met anderen, maar zijn daarbij wel kieskeurig. Ze hebben een hekel aan bekrompen en fanatieke mensen. Populieren zijn soms ook verkwistend. Dit komt omdat ze zich doorgaans geen zorgen maken over de toekomst. In ons land is de maretak (mistletoe) voornamelijk te vinden op de populier. 


 

Zomereik

Quercus robur (zomereik)

Keltische boomkalender: De eik is een van de vier heilige bomen die de wisseling van de seizoenen markeren: 21 maart

Doorzetter, dominant

Een eik heeft een zelfverzekerde en dominante persoonlijkheid. Eiken zijn vastberaden en zijn heel moedig.  Een eik heeft een broertje dood aan rondlummelen, tijd is kostbaar en mag niet worden verspild. Ook beschikt de eik over leiderskwaliteiten en wordt hij doorgaans stokoud. Als een eik de ware liefde heeft gevonden is hij trouw tot aan het einde. 


 

Zwarte Els

Alnus glutinosa (zwarte els)

Keltische boomkalender: 18 maart t/m 14 april

Sensueel, onrustig

Elzen gaan met hun krachtige aard en hun eigen kracht de wereld in. Ze zijn zelfstandig en rusteloos en altijd bereid hun onzekere einddoel te verleggen. Relletjes vinden ze prachtig en ze gaan ook nooit intriges uit de weg. Vernieuwend is hun leuze. Veel elzen kunnen heel charismatisch zijn en ook sterk lijfelijk (sensueel) gericht. 


 

Tamme Kastanje

Castanea sativa (tamme kastanje)

Keltische boomkalender: 15 mei tot 24 mei – 12 tot 21 november

Eerlijk, kritisch

De kastanje is trouw en rechtvaardig, eerlijk en ook een tikkeltje kritisch. Een geboren diplomaat en een betrouwbaar mens. De kastanje houdt niet van problemen en zal deze als het even kan vermijden, maar eenmaal  gewonnen voor een bepaalde zaak kan hij of zij zich daar met hart en ziel instorten. De eigen mening wordt altijd weloverwogen gegeven, van halve waarheden houdt een kastanje niet, daardoor kunnen ze soms erg koppig zijn. 


 

Appel

Malus domestica (appel)

Keltische boomkalender: 25 juni tot 4 juli en 23 tot 31 december

Liefdevol, tolerant

Bij een appelboom  gaan gevoel en verstand goed samen. Openstaan voor andere denkbeelden en tolerantie zijn kenmerkend voor deze personen. De appelboom wil graag liefde geven en geliefd zijn. Omdat een appelboom van nature gul en behulpzaam is ingesteld, kunnen anderen daar makkelijk misbruik van maken. De appelboom leeft het liefst bij de dag en kan erg van de kleine dingen van het leven genieten.


 

Peer

Pyrus communis (gewone peer)

Symbool van welvaart

Vertrouwen, schoonheid

De Perenboom is het hele jaar rond een lust voor het oog. De prachtige bloesem van de perenboom is het teken dat de lente is begonnen. In het najaar wordt de mooie bloesem beloond met grote sappige peren. Maar pluk ze niet allemaal, want…de traditie leert dat de laatste peer altijd aan de boom moet blijven hangen, om voor het volgende jaar zeker te zijn van een goede oogst. Mensen die goed met hun spaarcenten kunnen omgaan passen goed bij dit boomtype. In de middeleeuwen werd het badwater van een baby symbolisch bij de perenboom gegoten als je de volgende keer een meisje wilde. 


 

Walnotenboom

 

Juglans Regia (walnotenboom

Keltische boomkalender: 21 tot 30 april en 24 oktober tot 11 november

Passie, wijsheid

De structuur van een walnoot lijkt sprekend op de twee menselijke hersenhelften. Vandaar waarschijnlijk dat intelligentie één van de belangrijkste kenmerken van deze mens is. Ook zagen de oude Kelten een ziel die sterk reageert op onbewuste krachten. De walnoot kan zich met huid en haar in de strijd gooien en is niet snel te bewegen tot het maken van  compromissen. Deze boom is op 28 juni 2016 aan onze bomenlijst toegevoegd.