zondag 04 juni 2023
Een boom met familie, een bos met verhalen

Bomenlijst

Witte of Zilver Esdoorn

Witte EsdoornWitte Esdoorn herfstWitte Esdoorn blad

Acer saccharinum (witte of zilveresdoorn) NIEUW

Keltische boomkalender  11 april tot en met 20 april – 14 oktober tot en met 23 oktober 

Onstuimig, eigenzinnig en fantasierijk 

Ook deze esdoorn valt op door originaliteit en creativiteit. In het leven van een esdoorn is elke dag een verrassing. Dit boomtype is altijd op zoek naar nieuwe ervaringen, hobby’s en banen. Een esdoorn zit zelden stil, spreekt zich helder uit en kan naast dominant aanwezig ook verlegen en terughoudend zijn. Esdoorns zijn doorgaans een veilige haven voor hun dierbaren.

 


Winterlinde

WinterlindeWinterlinde blad 

Tilia cordata (winterlinde) NIEUW

Keltische boomkalender 13 tot 22 september en 11 tot 20 maart 

Twijfel, dromen 

Lindes hebben een levendige fantasie en houden van dromen. Een linde blijft de wereld zien door een roze bril,  vanuit een droomwereld in plaats van de harde werkelijkheid. Een linde houdt niet van ruzies. In de liefde is de linde twijfelachtiger dan waarin dan ook. Ze kunnen last hebben van jaloezie en onzekerheid. Lindes hebben de behoefte om zich bij een groep aan te sluiten.

 


Valse Acacia

Valse Acacia Valse Acacia blad

Robinia pseudoacacia (valse acacia) NIEUW

Drachtboom voor bijen, waardboom voor vlinders 

De Robinia is een boom uit de Vlinderbloemenfamlie die aan het eind van de lente en het begin van de zomer opvalt door de hangende trossen met geurende witte vlinderbloemen.  De boom loopt vrij laat uit, maar is een snelle groeier. Dus als je een ‘laatbloeier’ bent en oog hebt voor het insectenleven en/of de natuur in het algemeen, dan past deze boom zeker bij jouw persoonlijkheid.

 


 

 Gewone Esdoorn

Acer pseudoplatanus (gewone esdoorn)

Keltische boomkalender: 14 t/m 23 oktober

Origineel, onafhankelijk

Voordat een esdoorn zijn blad laat vallen, vlammen de bladeren nog één keer op. Dit zijn geen alledaagse mensen die in de menigte verdwijnen, ze vallen op door hun originaliteit en fantasie. Toch zijn ze soms ook verlegen en geen allemansvriend. Met hun verlangen naar nieuwe ervaringen staan ze graag in de belangstelling en zijn ze gevoelig voor complimenten. Ze willen het liefst helemaal onafhankelijk zijn.

 


Beuk

Fagus sylvatica (beuk)

Keltische boomkalender: De beuk is een van de vier heilige bomen die de wisseling van de seizoenen markeren: 22 december

Geduldige doorzetter, materialistisch

Beukenmensen hebben veel geduld en doorzettingsvermogen: gebeurt het vandaag niet, dan morgen. Als hij in de spotlights staat, is plankenkoorts hem totaal vreemd. De beuk heeft goede smaak, is bezorgd om zijn uiterlijk en is materialistisch ingesteld. Tevens loopt hij liever geen onnodige risico’s.  De beuk stelt zowel aan zichzelf als aan zijn vrienden hoge eisen.

 


Ratelpopulier

Populus tremula (ratelpopulier)

Keltische boomkalender: 4 tot 8 februari - 1 tot 14 mei - 5 tot 13 augustus

Onzeker, kieskeurig

Populieren zijn heel flexibel en passen zich makkelijk aan. Ze zijn niet erg zelfverzekerd en alleen dapper als het nodig is. Ze maken snel contacten met anderen, maar zijn daarbij wel kieskeurig. Ze hebben een hekel aan bekrompen en fanatieke mensen. Populieren zijn soms ook verkwistend. Dit komt omdat ze zich doorgaans geen zorgen maken over de toekomst. In ons land is de maretak (mistletoe) voornamelijk te vinden op de populier.

 


Zomereik

Quercus robur (zomereik)

Keltische boomkalender: De eik is een van de vier heilige bomen die de wisseling van de seizoenen markeren: 21 maart

Doorzetter, dominant

Een eik heeft een zelfverzekerde en dominante persoonlijkheid. Eiken zijn vastberaden en zijn heel moedig.  Een eik heeft een broertje dood aan rondlummelen, tijd is kostbaar en mag niet worden verspild. Ook beschikt de eik over leiderskwaliteiten en wordt hij doorgaans stokoud. Als een eik de ware liefde heeft gevonden is hij trouw tot aan het einde.

 


Zwarte Els

Alnus glutinosa (zwarte els)

Keltische boomkalender: 18 maart t/m 14 april

Sensueel, onrustig

Elzen gaan met hun krachtige aard en hun eigen kracht de wereld in. Ze zijn zelfstandig en rusteloos en altijd bereid hun onzekere einddoel te verleggen. Relletjes vinden ze prachtig en ze gaan ook nooit intriges uit de weg. Vernieuwend is hun leuze. Veel elzen kunnen heel charismatisch zijn en ook sterk lijfelijk (sensueel) gericht.

 


Tamme Kastanje

Castanea sativa (tamme kastanje)

Keltische boomkalender: 15 mei tot 24 mei – 12 tot 21 november

Eerlijk, kritisch

De kastanje is trouw en rechtvaardig, eerlijk en ook een tikkeltje kritisch. Een geboren diplomaat en een betrouwbaar mens. De kastanje houdt niet van problemen en zal deze als het even kan vermijden, maar eenmaal  gewonnen voor een bepaalde zaak kan hij of zij zich daar met hart en ziel instorten. De eigen mening wordt altijd weloverwogen gegeven, van halve waarheden houdt een kastanje niet, daardoor kunnen ze soms erg koppig zijn.

 


Appel

Malus domestica (appel)

Keltische boomkalender: 25 juni tot 4 juli en 23 tot 31 december

Liefdevol, tolerant

Bij een appelboom  gaan gevoel en verstand goed samen. Openstaan voor andere denkbeelden en tolerantie zijn kenmerkend voor deze personen. De appelboom wil graag liefde geven en geliefd zijn. Omdat een appelboom van nature gul en behulpzaam is ingesteld, kunnen anderen daar makkelijk misbruik van maken. De appelboom leeft het liefst bij de dag en kan erg van de kleine dingen van het leven genieten.

 


Peer

Pyrus communis (gewone peer)

Symbool van welvaart

Vertrouwen, schoonheid

De Perenboom is het hele jaar rond een lust voor het oog. De prachtige bloesem van de perenboom is het teken dat de lente is begonnen. In het najaar wordt de mooie bloesem beloond met grote sappige peren. Maar pluk ze niet allemaal, want…de traditie leert dat de laatste peer altijd aan de boom moet blijven hangen, om voor het volgende jaar zeker te zijn van een goede oogst. Mensen die goed met hun spaarcenten kunnen omgaan passen goed bij dit boomtype. In de middeleeuwen werd het badwater van een baby symbolisch bij de perenboom gegoten als je de volgende keer een meisje wilde.

 


Walnotenboom

 

Juglans Regia (walnotenboom

Keltische boomkalender: 21 tot 30 april en 24 oktober tot 11 november

Passie, wijsheid

De structuur van een walnoot lijkt sprekend op de twee menselijke hersenhelften. Vandaar waarschijnlijk dat intelligentie één van de belangrijkste kenmerken van deze mens is. Ook zagen de oude Kelten een ziel die sterk reageert op onbewuste krachten. De walnoot kan zich met huid en haar in de strijd gooien en is niet snel te bewegen tot het maken van  compromissen. Deze boom is op 28 juni 2016 aan onze bomenlijst toegevoegd.