zaterdag 13 juli 2024
Een boom met familie, een bos met verhalen

Boomhoroscoop

Uit welk hout ben jij gesneden?

Zoek via jouw geboortedatum eerst je levensboom en daarna hieronder welke horoscoop jouw levensboom voor je in petto heeft:

Januari

1 Januari: Appelboom
2 tot en met 11 Januari: Spar
12 tot en met 24 Januari: Iep
25 tot en met 31 Januari: Cipres

Februari

1 tot en met 3 Februari: Cipres
4 tot en met 8 Februari: Populier
9 tot en met 18 Februari: Ceder
19 tot en met 29 Februari: Den

Maart

1 tot en met 10 Maart: Wilg
11 tot en met 20 Maart: Linde
21 Maart: Eik
22 tot en met 31 Maart: Hazelaar

April

1 tot en met 10 April: Lijsterbes
11 tot en met 20 April: Esdoorn
21 tot en met 30 April: Notenboom

Mei

1 tot en met 14 Mei: Populier
15 tot en met 24 Mei: Kastanjeboom
25 tot en met 31 Mei: Es

Juni

1 tot en met 3 Juni: Haagbeuk
14 tot en met 23 Juni: Vijgenboom
24 Juni: Berk
25 tot en met 30 Juni: Appelboom

Juli

1 tot en met 4 Juli: Appelboom
5 tot en met 14 Juli: Spar
15 tot en met 25 Juli: Iep
26 tot en met 31 Juli: Cipres

Augustus

1 tot en met 4 Augustus: Cipres
5 tot en met 13 Augustus: Populier
14 tot en met 23 Augustus: Ceder
24 tot en met 31 Augustus: Den

September

1 of 2 September: Den
3 tot en met 12 September: Wilg
13 tot en met 22 September: Linde
23 September: Olijfboom
24 tot en met 30 September: Hazelaar

Oktober

1 tot en met 3 Oktober: Hazelaar
4 tot en met 13 Oktober: Lijsterbes
14 tot en met 23 Oktober: Esdoorn
24 tot en met 31 Oktober: Notenboom

November

1 tot en met 11 November: Notenboom
12 tot en met 21 November: Kastanjeboom
22 tot en met 30 November: Es

December

1 December: Es
2 tot en met 11 December: Haagbeuk
12 tot en met 21 December: Vijgenboom
23 tot en met 31 December: Appelboom

 

De Bomenkalender en de beschrijvingen van de bomen zijn overgenomen uit het  boek Bomen en Mensen, een oeroude relatie, Bomenstichting, 2000. 

 

De eik (21 maart)  een ijzeren doorzetter 

Je hebt dezelfde kracht en vastberadenheid als de eik. Je gaat tegen de stroom in en als je tegenstand ontmoet, wekt dat je vechtlust op. Je hebt een ijzeren gestel, je wordt meestal stokoud. In je beroep gedraag je je voorbeeldig. Aan rondlummelen heb je een hekel, want je wilt je tijd graag nuttig besteden. Je hebt een rotsvast vertrouwen en je zit vol ondernemingszin. Zit het even tegen, dan ga je niet bij de pakken neerzitten, maar stort je vol enthousiasme op een nieuwe zaak. Je blijft jezelf onder alle omstandigheden en je kunt je totaal wijden aan een bepaald doel. Op het pad van de liefde stel je jezelf nogal eens star op en je munt niet uit door een romantische inslag. Heb je iemand gevonden die bij je past, dan blijf je die persoon meestal lang trouw. 

 

 

Esdoorn (11 - 20 april en 14 - 23 oktober)  een vrije vogel 

De esdoorn droomt van totale onafhankelijkheid en komt daardoor nogal een s in botsing met de samenleving. Om conflicten te voorkomen, steek je daarom veel energie in het overtuigen van je omgeving, want die wil je graag mee hebben. Veiligheid en comfort vind je minder belangrijk. Je hebt bewondering voor mensen die zich helder en consequent presenteren. Als esdoorn val je op grote wilskracht, gemeenschapszin en betrokkenheid.  Meestal beschik je over een sterke persoonlijkheid. De oktoberesdoorn heeft aanleg voor kunst. Als esdoorn heb je ook dikwijl aanleg voor technische beroepen. Ook ben je geschikt voor politiek. Veel esdoorndames voelen zich thuis in mannenberoepen. Ondanks hun dominantie hebben zij het hart echter op de goede plaats zitten en zijn zij vaak een praatpaal voor mensen die hun ei kwijt willen. 

 

Notenboom (21 - 30 april en 24 oktober - 11 november)  een gepassioneerd zoeker 

Aan de ene kant ben je vol levensvreugde en draag je dat ook uit. Aan de andere kant ben je gepassioneerd bezig met belangrijke levensvragen en voortdurend op zoek naar de diepste zin van het bestaan. Je bent bereid om jezelf veel dingen te ontzeggen als dat je uiteindelijke doel dichterbij brengt. Als je iets echt wilt zet je door tot het bittere einde. Je bent sterk geïnteresseerd in de kracht van het onbewuste. 

De voorjaarsnotenboom is nogal gesteld op geestelijk en materieel bezit, en neemt op zorgvuldige wijze zijn beslissingen. Hoewel deze over een zeer sterk lichamelijk gestel beschikt, vraagt deze lichamelijk nogal eens te veel van zichzelf.  Als najaarsboom maak je de eerste eenentwintig jaar van je leven vaak een dromerige en afwezige indruk. Dat is echter maar schijn, want alles wat zich in je omgeving afspeelt, neemt je intensief waar en dat komt soms jaren later weer boven. Als het om werk gaat dat je echt boeit, begin je in sommige gevallen aan een reuzenproject. 

 

Kastanjeboom (15 - 24 mei en 12 - 21 november)  een kritische stijfkop

Als tamme kastanje ben je zeer kritisch ten opzichte van jezelf en je omgeving. Omdat je niet van halve waarheden houdt, oriënteer je je grondig voordat je met een mening op de proppen komt. Wat is er mis met gezond verstand, relativeren en vooral humor? Soms kun je volhardend zijn in een bepaald standpunt waardoor je omgeving jou als koppig en eigenwijs ervaart. Met deze gereserveerde houding bescherm jij je eigen kwetsbaarheid. Alleen in de liefde wordt deze gereserveerdheid aan de kant gezet en geeft de kastanje zich echt bloot. De novemberkastanje is extra gevoelig en kwetsbaar. Dit type streeft nogal eens naar materie, welvaart, want geld maakt weliswaar niet gelukkig, maar stelt wel gerust. De kastanje heeft een handigheid ontwikkeld om allerlei problemen te omzeilen. Mocht dit boomtype desalniettemin toch in problemen verstrikt geraken, dan kan hij/zij zodanig exploderen dat geen steen op de andere blijft.  

 

Es (25 mei - 3 juni en 22 november - 1 december)  een uitgekookte carrièrejager 

Als es ben je niet altijd even gemakkelijk in de omgang. Je komt over als koppig, berekend en ambitieus. En wees eerlijk, je bent er inderdaad op gebrand om vooruit te komen. In afwachting van je grote kans heb je er geen moeite mee om enige tijd in de schaduw te blijven. Maar krijg je eenmaal de kans om de eerste viool te spelen, dan doe je dat virtuoos. En als je dan je doel hebt bereikt, ben je meteen bereid om andere mensen vooruit te helpen. Essen zijn echte "troubleshooters"; ze slagen er vaak in om dingen die muurvast zitten weer uit het slop te halen. Zij houden van fair play en beschikken over een onuitroeibaar optimisme. Essen willen op alle gebieden van het leven goed voor de dag komen. Ook al kun je niet van alles evenveel verstand hebben, dan houden zij toch de schijn op. Essen hebben meestal geluk in de liefde. De voorjaarsessen wordt nogal eens een gebrek aan diepgang verweten. De najaarsessen zijn veel ernstiger, maar met een harmonische grondhouding verloopt hun leven ook voorspoedig. 

 

Haagbeuk (4 - 13 juni en 2 -11 december)  een loyale vredestichter 

Je hebt een diep gevoel voor rechtvaardigheid en je bent erg loyaal. Je voelt je soms snel verantwoordelijk voor dingen en daarom krijg je nogal eens de zwarte Piet toegespeeld. Jij bent zon type dat graag tegenstellingen wil overbruggen, omdat je iedereen graag gelijke kansen geeft en vergevingsgezind bent. 

Je zult eerder rechtvaardigheid accepteren, dan je een ander aanvalt of beschuldigt. Ook als je het moeilijk hebt, draag je gelaten je lot. 

Als voorjaarsboom ben je in geestelijk opzicht zeer bewegelijk. Plannen en meningen kun je van het ene in het andere moment radicaal veranderen. Jij kunt je verbluffend goed aanpassen aan je omgeving. Jij bent daarom zeer geschikt voor beroepen die een publiek vereisen. Jij bent in ieder geval een geziene gast. Als najaarsboom ben je iets minder licht en luchtig. Jij trekt duidelijk je grenzen. Net als de voorjaarsbeuk ben je optimistisch en romantisch aangelegd. Haagbeuken zijn zeer geschikt voor theater.

 

Vijgenboom (14 - 23juni en 12 - 21 december)  een vriendelijke gevoelmens 

Je bent zeer fijngevoelig en neemt vaak de hele wereld op je schouders. Je even terugtrekken om emotioneel niet overbelast te raken, is dan het motto. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat je jouw omgeving verstikt. Beter is het om je fijngevoeligheid te accepteren en je niet te verliezen in iedere nieuwe indruk. Bewaar de juiste maat tussen spontaniteit en rede, tussen kalmte en opwinding, tussen zachtheid en bitterheid. Onder alle omstandigheden kun je dan je gevoeligheid behouden. 

Als juniboom mijd je dikwijls diepgang om zo je innerlijke kwetsbaarheid te beschermen. Eenmaal gesloten vriendschappen zijn een lang leven beschoren. Je hebt een feilloos gevoel voor rechtvaardigheid. Als decembervijg ben je iets rustiger en stabieler. Je bent een geboren optimist en zegt voluit ja tegen het leven. Vijgen zijn vriendelijke en innemende mensen. Mocht door een samenloop van omstandigheden echter een groot debacle instaan, dan kijken zij de persoon die zij verantwoordelijk achtten nooit meer aan. Belangrijk is het om in zulke omstandigheden een manier te vinden om boosheid en bitterheid af te bouwen. 

 

Populier (4 - 8 februari en 1 - 14 mei en 5 - 13 augustus)  een bewegelijke doordouwer 

Als echte populier ben je buigzaam en flexibel. Toch waai je niet met alle winden mee, want net als je levensboom ben je stevig geworteld. Je hebt een groot aanpassingsvermogen, maar je laat je beslist niet ondersneeuwen. Je koestert je relaties en maakt snel contact met andere mensen. Alleen wanneer je in een koude afstandelijke omgeving bent, trek je je liever terug. Je hebt een hekel aan fanatici en bekrompen mensen. Omdat jij je geen zorgen maakt voor de dag van morgen, ben je soms wat verkwistend. Ook bewaak je je eigen grenzen niet altijd even zorgvuldig.  

De februaripopulier heeft de meest onrustige geest. Het himmelhoch jauchzend zum Tode betrbt is hierop van toepassing. Dit boomtype heeft soms zeer originele ideeën. Van de populieren is de meipopulier het meest aards. Zekerheid in beroep en relatie vindt hij/zij zeer belangrijk. Er moeten dringende redenen zijn om van baan of partner te veranderen. Augustuspopulieren zijn zeer ambitieus en nogal arrogant. Hun sterke vitaliteit en zelfbewustzijn moeten af en toe afgeremd worden, want deze eigenschappen leiden nogal eens tot antipathie. 

 

Iep (15 - 25 juli en 12 - 24 januari)  een coöperatieve individualist 

Aan de ene kant ben je individualistisch, aan de nadere kant ben je solidair met je medemens. Je hebt een rotsvast vertrouwen in de mens en houdt van creatieve types die niet meteen in een hokje te plaatsen zijn. Omdat jij je eigen weg volgt en niet achter de massa aanloopt, kom je soms wat zonderling over. Blijf trouw aan je eigen positieve gedachten en gevoelens en bedenk dat zonder enige magie niets lukt. 

Op school moeten iepen in hun eigen tempo kunnen leren. Zij hebben een helder verstand en met de juiste begeleiding behalen zij uitstekende resultaten. In een relatie kijk je als iep de kat uit de boom. De zomerolm heeft een grote kunstzinnige aanleg en veel kunstenaars hebben de iep (ook wel olm genoemd), dan ook als levensboom.

 

Spar (5 - 14 juli en 2 - 11 januari)  een kwetsbare kameleon 

Onder de sparren vinden wij nogal eens extremen. Aan de ene kant komt bij dit type de typische solist voor die niet veel van vriendschappen verwacht, maar wel onder de moeilijkste omstandigheden tot de grootste prestaties komt. Aan de andere kant zien wij sparren die zich zoveel mogelijk aan hun omgeving aanpassen om niet op te vallen. Over het algemeen ben je gesloten en kwetsbaar. Je neigt naar een conservatieve levensopvatting en bent niet vies van geld en macht. De winterspar is meer de solist en die zichzelf van alles ontzegt om zijn doel te bereiken. De zomerspar voelt zich het beste thuis tussen zijn soortgenoten en is eerder geneigd zich aan te passen. Als zomerspar zoek je in de eerste plaats vertrouwen en veiligheid in deze wereld. Maar zoek die dingen nu eens in jezelf, dan kun je net als de winterspar op de berghellingen grote hoogten bereiken. Sparren moeten in de liefde een partner zoeken die de juiste dosering van blijmoedigheid, temperament en inlevingsgevoel heeft wil een relatie kunnen gedijen. Pas als je als spar genoeg zelfvertrouwen hebt, laat je je masker vallen en word je een vriend op wie men kan bouwen. 

 

Cipres (26 juli - 4 augustus en 25 januari - 3 februari)  een onafhankelijke knokker 

Je bent dol op zon en licht en hebt een grote behoefte aan onafhankelijkheid. Wel wil je graag weten wat de zin van het leven is en geloof je heilig in reïncarnatie. Met enorme vechtlust probeer je kennis en vrijheid te verkrijgen. Bij deze speurtocht incasseer je grote tegenslagen, maar je kunt goed relativeren en laat je niet uit het veld slaan. 

De wintercipres is tamelijk gereserveerd en houdt graag enige persoonlijke afstand. Hij heeft iets ambivalents. Aan de ene kant is hij conservatief, maar aan de andere kant wil hij steeds nieuwe dingen uitproberen. Sport is een goed uitlaatklep voor zijn overtollige lichamelijke energie. Als de cipres iets in zijn hoofd geeft gezet, wil hij koste wat het kost uitvoeren. De zomercipres is veel milder.

 

Ceder (14 - 23 augustus en 9 - 18 februari)  een vastberaden solist 

Vooral winterceders volgen de door hen uitgestippelde weg zeer vastberaden en blijven trouw aan hun eigen overtuiging. Eenzaam zitten zij op hun commandopost en denken slechts aan hun taak, waarbij zij eigenbelang veel minder belangrijk vinden. Door hun buitengewone uitstraling en innerlijke kracht bereiken zij meestal hun doel. Zomerceders zijn iets bescheiden. Hoewel zij de massa willen ontstijgen, beseffen zij toch dat zij niet allen op de wereld zijn. Ceders trouwen meestal laat en na alle voor- en nadelen van een partner te hebben geëvalueerd. 

 

Den (24 augustus - 2 september en 19 - 29 februari)  een wijze practicus 

De den is in potentie ijverig, intelligent, behulpzaam, vriendelijk en praktisch. De februari-den neigt echter iets te veel naar passiviteit en goedmoedigheid, waardoor hij is talenten niet optimaal gebruikt. Op dit punt moet hij van tijd tot tijd worden gecorrigeerd. 

De zomerden is veel praktischer ingesteld en slaagt er eerder in om een juiste balans te inden tussen gevoel en verstand. Door hun rechtschapen houding zijn dennen over het algemeen voorbeeldige meerderen. Werknemers hebben bij dennenbazen duidelijk het gevoel dat er ook rekening wordt gehouden met hun belangen. 

 

Berk (24juni)  een bescheiden rots in de branding 

Een berk als vriend(-in) is iemand waar je op kunt bouwen. Hij/zij is intelligent, beschikt over een goede intuïtie en blijft bescheiden. Zelfs als hij/zij de top heeft bereikt. Ook houdt een berk niet veel van ophef; doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg zou hun motto kunnen zijn. De berk is een echt familie mens en vertoeft het liefst in z'n eigen beschermde, vertrouwde wereldje, maar verliest daarbij anderen niet uit het oog. De berk kan goed met geld omgaan en kan goed adviseren in financiële aangelegenheden. Problemen worden meestal met diplomatie en raffinement opgelost. Als deze aanpak echter niet helpt, dan kunnen zij echter ook zeer arrogant en autoritair uit de hoek komen. 

 

Appelboom (25 juni - 4juli en 23 december - 1 januari)  een liefdevolle bemiddelaar 

Je bent een geboren bemiddelaar, want je bent goed in het overbruggen van teleurstellingen. Aan de ene kant droom je van een mooier en vreedzame wereld, maar aan de andere kant streef je naar het haalbare. Rede en gevoel gaan bij jou goed samen. Je bent tolerant, accepteert dat ieder mens zijn eigen weg gaat en help anderen graag. Af en toe ben je grillig, maar over het algemeen toch evenwichtig. Je bent open en het liefst onder de mensen. Bij verdriet word je ons passief, maar meestal vind je wel iemand anders die er erger aan toe is en door die persoon te helpen, kom je door je eigen moeilijke periode heen. Als winterboom heb je een grote ambitie en bereik je vaak een hoge positie. Je hebt een veelzijdige interesses en een grote geestelijke drang. Je bent enigszins introvert aangelegd en hebt een feilloos werkend onderbewustzijn. Zomerbomen hebben minder discipline, maar zijn de grootste bemiddelaars. Als zomerboom kom je eerder met diplomatie dan met psychische kracht vooruit. Je beschikt daarbij over een bloeiende fantasie. Een sterk punt van alle appelbomen is dat zij in schijnbaar uitzichtloze situaties wegen en middelen vinden om bijzondere ideeën te verwezenlijken. 

 

Beuk (22 december)  een geduldig doorzetter 

 Als beuk ben je vaak koning over je eigen domein. Rustig wacht je je kans af en in de schaduw van anderen bereid je jou voor op wat komen gaat. Je hebt veel doorzettingsvermogen en geduld. Jouw tijd komt wel daar ben je van overtuigd. Als het moment dan is aangebroken om voor het voetlicht te treden, ken je geen plankenkoorts. Met flair pik je jouw nieuwe rol op en daarmee oogst je veel applaus. Je wilt echter wel eens de lessen van het verleden vergeten, omdat je te veel bent gefixeerd op het heden en de toekomst. Je bent zeer ambitieus en stelt hoge eisen aan jezelf en aan anderen. Daarom lijk je soms wat zwaar op de hand. Omring je daarom met mensen met een natuurlijke vrolijkheid en helderheid. Spaar je lichamelijke krachten af en toe, want je hebt de neiging om te veel van jezelf te vragen. 

 

Hazelaar (22 - 31 maart en 24 september - 3 oktober)  een wellustige pionier 

Je levensboom is een synoniem aan wellust en vruchtbaarheid. Steeds op zoek naar vernieuwing en nieuwe ervaringen, ben je een pionier bij uitstek. Constant ben je bezig met het veranderen van je omgeving. Soms verander je de dingen zo snel, dat ze nauwelijks de tijd krijgen om in je te wortelen. Een beetje meer geduld kan geen kwaad. Met je persoonlijke uitstraling pak je mensen die lastig doen meestal in. De voorjaarshazelaar is zeer actief en heeft een enorme dadendrang. Beschik je bovendien over een goede opleiding dan, kun je vooral als wetenschapper grote prestaties leveren. Als najaarshazelaar ben je een meestal een stuk evenwichtiger en ben je een meester in het manipuleren van je omgeving. Hazelaren blijven hun hele leven bewegelijk op zowel geestelijk als lichamelijk gebied. Starre of conservatieve partners zijn absoluut ongeschikt voor de hazelaar. 

 

Lijsterbes (1 - 10 april en 4 - 13 oktober)  een schipperende wereldverbeteraar 

Je bent een geboren wereldverbeteraar en om je doel te bereiken, geef je graag zelf het goede voorbeeld. Omdat je altijd aardig gevonden wilt worden, doe je wel eens te snel water bij de wijn. Wat minder rekening houden met anderen en eisen durven stellen, zou goed voor je zijn. Anders is de kans groot dat je omgeving misbruik van je gaat maken. Een flinke ruzie op zijn tijd kan heel gezond zijn 

Als voorjaarslijsterbes heb je daar nog de minste moeite mee. Ze zijn van nature wat harder dan hun boomgenoten die in oktober zijn geboren. Als voorjaarslijsterbes heb je bovendien een grote behoefte aan onafhankelijkheid. Meestal ben je dan ook eigen baas of heb je een zeer zelfstandige functie.

 

Wilg (3 - 12 september en 1 - 10 maart)  een flexibele durfal 

Je bent zeer flexibel en tolerant. Je voelt je thuis zowel bij een koningin als bij een zwerver. Dromen zijn voor jou net zo belangrijk als rationele zaken. Op het eerste gezicht gewone dingen kunnen je soms in vervoering brengen. Je bent een echt natuurmens en in de natuur kun je alle ellende en eenzaamheid snel vergeten. Je hebt een groot inlevingsvermogen en je bent niet bang voor de dood. Je neemt soms veel risico's, maar onder extreme omstandigheden bewaar je je kalmte. 

Praktisch ingestelde wilgen, doen soms grote ontdekkingen waarmee zij hun dromen realiseren. Je beschikt over veel lichamelijke energie die door de juiste begeleiding in goed banen moeten worden geleid. Als wilg word je meestal gewaardeerd als vriend en collega. Maartwilgen maken vaak handig gebruik van hun aangename uiterlijk. Septemberwilgen worden gekenmerkt door een messcherp analytisch denken. Soms bestempelt dit hen tot betweters. 

 

Linde (13 - 22 september en 11 - 20 maart)  een creatieve dromer 

Je houdt van dromen, want je hebt een levendige fantasie. Ook ben je heel creatief en breng je anderen vaak op nieuwe ideeën. Tegelijk ben je kwetsbaar en dat maakt je vertederend. Was er maar niet die harde werkelijkheid, want jij blijft graag de wereld zien door de wondermooie bril van dromen. 

Dat geldt vooral voor lentelindes. Met hen moet vanaf hun jeugd zorgvuldig worden omgegaan. Als septemberlinde ben je een stuk aardser.

Zij koppelen fantasie en creativiteit aan koel verstand en nuchter intellect.

In tegenstelling tot de voorjaarslinde ben je meestal niet erg bescheiden. Ook wil je graag in alles het laatste woord hebben. 

 

Olijfboom (23 september)  een goede vriend  

Als kind ben je erg veranderlijk en heb je de neiging om je af te zonderen. Als kind heb je daarom veel begrip en ondersteuning nodig. Jij moet vooral over alles en iedereen kunnen uitlaten. Met de juiste begeleiding word je op volwassen leeftijd een echte vriend voor anderen! Je houd van harmonie, rechtvaardigheid en schoonheid. Belangeloos dien je de gemeenschap. Daarbij is niets je te veel. Je hebt een groot

aanpassingsvermogen. Om anderen ter wille te zijn, doe je soms te gauw concessies. 

Daardoor word je soms afgeleid van je eigen weg. Denk eens wat vaker aan je eigen belang en wees niet zo bang de sympathie van anderen te verliezen. Door je kameleonachtige gedrag kun jij je ware karakter soms zo goed maskeren, dat bekenden zich enorm in jou kunnen vergissen.