zondag 23 maart 2025
Een boom met familie, een bos met verhalen

Bomenlijst

 

Iep    NIEUW

  

Ulmus Glabra (Ruwe iep, Ulmus of Olm)

 Keltische boomkalender 15 - 25 juli en 12 - 24 januari

 Een coöperatieve individualist

 Aan de ene kant zijn iepen individualistisch, aan de andere kant zijn ze zeer solidair met hun medemens. Ze hebben een rotsvast vertrouwen in de mens en houden van creatieve types die niet meteen in een hokje te plaatsen zijn. Omdat ze hun eigen weg volgen en niet achter de massa aanlopen, komen ze soms wat zonderling over. De iep straalt harmonie uit en is ruimdenkend. Dat geeft hem niet per definitie een makkelijk karakter, want dit boomtype stelt hoge eisen aan zichzelf en anderen. Iepen zijn eerlijke en trouwe partners.


 

Mispel    NIEUW

  

 Mespilus Germanica (Mispel)

 Zeldzaam, verwant aan planten uit de rozenfamilie en de vruchten zitten vol vitamine C

 Mespilus germanica, wilde mispel, is een zeldzame struik of kleine boom uit de Rozenfamilie. In de eerste week van mei bloeit de wilde mispel kort. De Romeinen hebben de vruchten van de Mespilus germanica vanuit Klein- Azië naar Europa gebracht. De vruchten werden aan de Kaspische Zee al een paar duizend jaar gebruikt. Linnaeus gaf de mispel de Latijnse naam Mespilus germanica, omdat hij dacht dat de mispel oorspronkelijk in Duitsland groeide. De vruchten van de mispel hebben een laxerende werking en daarom werden mispels vaak op landgoederen en kasteeltuinen gehouden. Mespilus komt van het Griekse mesos (midden) en spilos (klip of steenmassa). Germanica betekent ‘duits’. 


 

Spaanse aak    NIEUW

      

Acer campestre (Spaanse Aak, Veldesdoorn)

Voedselbank voor bijen en andere insecten

Acer campestre is een middelgrote boom tot circa 12 m hoog. Door de onregelmatige vertakking wordt geen symmetrische kroon gevormd. De takken bezitten opvallende kurklijsten, zowel op oud als jong hout. Het jonge loof is bij uitlopen soms iets roodachtig, maar wordt spoedig donkergroen. De herfstkleur is donkergeel en kan lang aanblijven. Acer campestre is in Nederland inheems en wordt al zeer lang door de mens gebruikt. Mede dankzij het feit dat Acer campestre schaduw verdraagt en in industriegebieden kan groeien is het een veelzijdige plant. De bloemen zijn een goede bron van nectar en pollen, en worden druk bezocht door bijen en andere insecten.


 

Witte moerbei    NIEUW

  

Morus Alba (Witte moerbei)                                 

Waardboom voor de zijderups

De witte moerbei is een tot 16 m hoge boom met variabele kenmerken, met over het algemeen een brede habitus. De soort is in principe eenhuizig, met de mannelijke en vrouwelijke bloemen aan hetzelfde exemplaar. Maar er zijn ook selecties met uitsluitend mannelijke of vrouwelijke bloemen. De kleine vruchten lijken wat op frambozen en zijn eetbaar. Ze zijn flauw tot licht zoet van smaak.

De witte moerbei (Morus alba) komt oorspronkelijk uit China. Omdat dit de belangrijkste moerbei voor de zijderups is, wordt de soort ook buiten China in veel gebieden met een geschikt klimaat aangeplant. De schors van deze boom is grijsgroen tot roodbruin, die van een oude boom donker oranjebruin.


 

Zoete kers     NIEUW